ΤοποθεσίαExample 6
Ιερά Μονή Παναγίας Παναχράντου
Ιερά Μονή Παναγίας Παναχράντου
Ιερά Μονή Παναγίας Παναχράντου
Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Μονή Ζωοδόχου Πηγής
Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας
Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας
Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου

Η Άνδρος γίνεται πλέον γνωστή και για τον θρησκευτικό της Τουρισμό. Με θαυματουργά μοναστήρια γεμάτα ιστορία σας δίνεται η δυνατότητα να προσκυνήσετε αλλά και να μάθετε ιστορικά στοιχεία για την Άνδρο αλλά και τα μοναστήρια που μετράνε πολλούς αιώνες ζωής.Ιερά Μονή Παναγίας Παναχράντου

Η Ιερά Μονή της Παναγίας Παναχράντου είναι σε ύψος 230 μέτρων στη πλαγιά του βουνού Γερακώνες.

Πιστεύεται ότι χτίστηκε από τον Νικηφόρο Φωκά το 961 μ.Χ και στο μοναστήρι φυλάσσεται η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας από τον Ευαγγελιστή Λουκά και η Κάρα του Αγίου Παντελεήμονος.

Η Μονή γιορτάζει στις 27 Ιουλίου και στις 15 Αυγούστου.

Μονή Ζωοδόχου Πηγής

Η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής ή Αγίας όπως λέγεται στην Άνδρο βρίσκεται πάνω από το Μπατσί και είναι άγνωστη η χρονολογία ίδρυσης της. Είναι το μεγαλύτερο μοναστήρι του νησιού, φιλοξενούνται εικόνες του 14ου και του 16ου αιώνα.

Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με πολύτιμα βιβλία και χειρόγραφα καθώς και ιερά άμφια και σκεύη.

Η Μονή γιορτάζει τη πρώτη Παρασκευή μετα τη Κυριακή του Πάσχα.

Ιερά Μονή Αγίας Μαρίνας

Η Ιερά Μονή της Αγίας Μαρίνας στα Αποίκια είναι ένα από τα πιο γνωστά μοναστήρια της Άνδρου. Η πολυτάραχη ιστορία της Μονής και η θαυματουργή εικόνα της Αγίας προσελκύουν πλήθος πιστών στη μονή.

Ιδρύθηκε το 1325 μ.Χ και παρά τις επιδρομές των πειρατών το 16ο αιώνα με τη βοήθεια του Ιερομόναχου Σοφρώνιου του Πελοποννήσιου η Μονή που εκποίησε όλη του τη περιουσία τη μετέτρεψε σε γυναικεία και η Μονή στάθηκε πάλι στα πόδια της. Ξαναδοκιμάστηκε το 1833 όταν επί Βασιλείας Όθωνα διατάχθηκε να κλείσουν όλες οι μονές και δημοπρατήθηκε η θαυματουργή εικόνα της και διασώθηκε από την οικογένεια Εμπειρίκου ενώ η Μονή καταστράφηκε.

Το 1975 ο Μητροπολίτης Ανδρέας Δωρόθεος διέταξε την αναστήλωση της Μονής όπου θυσαυρίζεται η θαυματουργή εικόνα της Αγίας Μεγαλομαρτύρος.

Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου

Η Ιερά Μονή του Αγίου Νικολάου βρίσκεται λίγο μετά από το χωριό Αποίκια. Χτίστηκε το 16ο αιώνα  και στη Μονή φυλάσσεται η μυροβλίζουσα εικόνα της Παναγιάς των Βλαχερνών.

Η Μονή γιορτάζει στις 9 Μαίου, στις 6 Δεκεμβρίου και στις 20 Ιουλίου.